.....LIHAT.....DILIHAT.....

My photo
Aku melihat perjalanan hidup ini sebagai sebuah kisah yang panjang tentang pembaikan diri untuk menjadi bekalan berbaloi apabila sudah tiada di'sini'...!

Saturday, January 9, 2010

Kitaran Hidup Baru Bermula......

Kitaran hidup untuk suku abad kedua baru jer bermula untuk kali kedua.Aku terus melihat kehadapan.Aku ingin melaluinya sebaik mungkin.Menghadapi hari mendatang yang penuh yang dengan tidak kepastian.Banyak kali juga terjatuh tapi kurang kali bangunnya.Kenapa ya?Kurang motivasi ke?Ermm rasanya sangat bersemangat untuk hidup.Faktor lain kot.

Walaupun hidup ini kita jatuh terduduk berkali2 tetapi jangan biarkan terjatuh terlalu lama.Takut nanti hidup ini dah biasa terduduk lama dan tiada peningkatan dalam diri.Hidup ini adalah perjuangan.Dan kita boleh pilih dengan cara apa kita ingin berjuang.Jangan biarkan orang lain menguasai kita.Kita lah yang menguasai diri kita.

Ermmm oklah sempena kitaran baru yang baru hendak bermula ini.Harap2 segalanya baik.Semoga sentiasa dimurah rezeki sebanyak-banyaknya di lautan, atas tanah,dalam tanah,dalam lautan dan juga di angkasa raya.Dan juga dipertemukan jodoh dengan orang yang memahami diriku dan juga aku memahami dirinya.Aminnn

Thursday, January 7, 2010

semuanya TOK GURU kite....

'Weh...ko adalah tok guru aku..aku belajar dalam diam dengan ko mcm mana untuk bercakap didepan orang',kata Abu dengan bersungguh2.

'Betul ke?',tanya Ali minta kepastian.

'Aku belajar dengan cara melihat ko bercakap waktu public speaking.Bukan sahaja ko jer tok guru aku.Ramai lagi rakan2 kita aku anggap tok guru aku,aku improve diri aku dengan cara belajar melihat sekeliling aku',Abu menerangkan lagi kepada rakan baiknya itu.

'Ohhh macam itu ke?Terima kasih bro..Ko pun tok guru aku..'Ali membalas.

Sampai ke rumah malam tu...Ali terfikir kata2 rakannya si Abu.Perbualan ringkas itu sangat bermakna.'Abu ko pun tok guru aku.Ko mengajar aku menghargai nilai2 baik rakan kita',hati kecilnya berkata2 sendirian.

Sejak hari itu Abu mula tingkatkan nilai dirinya dengan belajar MELIHAT nilai2 baik yang ada pada rakan2 sekelilingnya.

Abu belajar dengan Ahmad bagaimana untuk tidak terlalu kedekut dengan diri sendiri dan menghargai diri sendiri.

Abu belajar dengan Ghafar bagaimana untuk menghargai rakan2 sekeliling.

Abu belajar dengan pemandu bas sekolah anaknya bagaimana untuk berkerja dengan seikhlas hati untuk keluarga tercinta.

Abu belajar dengan Nasir cara bagaimana untuk bergaul dengan masyarakat perumahannya.

Abu belajar dengan orang kaya didepan rumahnya yang selalu merendah diri dan menghormati orang.

Abu belajar dengan anaknya sendiri bagaimana untuk menggunakan internet.

Abu belajar dengan Zaki bagaimana tidak terlalu boros dalam belanja harian.

Dan banyak lagi perkara yang telah dia belajar dengan cara 'MELIHAT' sekelilingnya.

Bertahun2 telah berlalu setelah perbualan ringkasnya dengan Abu, rakan baiknya.Selama ini dia tidak MELIHAT sebagaimana Abu MELIHAT sekelilingnya.

'Terima kasih Abu'Hati kecilnya berkata dengan tenang.

Kawan2 sesungguhnya semua kehidupan keliling kita adalah tok guru kita.Marilah kita belajar untuk tukar cara MELIHAT supaya kita sama2 dapat meningkatkan nilai2 baik dalam diri.

Kisah diatas adalah sebuah kisah2 tentang proses pembaikan diri.SEKIAN,TERIMA KASIH!

Tuesday, January 5, 2010

Kecemasan...Wakil Penyebaran Bahasa Melayu Diperlukan Segera!!!!

Perhatikan dua peristiwa dialog ini.Dua2 dialog ini kita sering lalui dan jumpai dalam kehidupan seharian.

1.Peristiwa Di Kedai Membaiki Kereta

Ahmad : Hallo tauke.Lu boleh kasi tengok gua punya kereta.
Tauke Ah Chong : Apa macam lu punya kereta?
Ahmad : Ini kereta pagi2 sudah susah mau hidup,tarak pakai punya kereta.Ini macam susah la mau kerja.
Tauke Ah Chong : Ini macam manyak butul punye problem.Takpa2 nanti gua kasi tengok.
Ahmad : Tima Kasih arr.

2.Peristiwa Di Kedai Dobi

Pak Arab : Good Morning..May i...ermm take my laundry..
Pekerja Dobi : Ya..ya..sebentar..
(Pekerja Indonesia ini memang langsung tidak memahami english dengan baik)...
Pak Arab : How much is this?(Pak arab ni..banyak kali bertanya juga bertanya,maklum minah indon tu xfaham sehingga terpaksa menggunakan bahasa isyarat)
Pekerja Dobi : Ooohhh...7 ringgit ( Sambil menunjukkan isyarat bilangan jari 7 )
Pak Arab : Ok..this my pay..And tq (Sambil berlalu pergi dan geleng2 kepala)
Pekerja Dobi : Terima kasih ya!(sambil tersenyum)

Ulasan Peristiwa Pertama :

Wahai,kawan-kawan!Lihatlah orang kita apabila berkomunikasi dengan kaum lain.Kita tidak pernah menggunakan Bahasa Melayu dengan betul.Kita terikut2 dengan pelat tauke cina itu tadi.Ramai orang melaluinya tapi xpernah melihatnya sebagai satu isu yang sepatutnya dilihat.KITA JANGAN SALAHKAN KAUM LAIN TIDAK BERBAHASA MELAYU DENGAN BETUL JIKA KITA SENDIRI TIDAK PERNAH TEGUH UNTUK MENGGUNAKANNYA.Kita patut jadi contoh dan wakil penyebar bahasa melayu yang betul jika kita ingin bahasa kita berkembang penggunaannya dikalangan kaum lain. Tauke Ah Chong akan terus pelat selagi beliau tidak mendengar lawan tuturnya bercakap dengan nahu yang baik.

Ulasan Peristiwa Kedua :

Aku memang berada di kedai dobi tersebut.Pada mulanya aku ingin membantu tetapi aku mengubah fikiran untuk hanya menyaksikan kesudahan kekalutan drama dwibahasa antara 'ayam dan itik' tersebut.Aku boleh jamin bahawa Pak Arab itu selepas ini pasti akan cuba belajar istilah bahasa melayu untuk memudahkan urusan hariannya disini.Dan yang paling penting Minah Indon itu telah secara tidak langsungnya menjadi wakil penyebaran bahasa melayu.Terima kasih minah indon.

Kesimpulannya :

Jadilah wakil penyebaran bahasa melayu dengan baik supaya kita tidak terus menyalahkan kaum lain atas kekurangan upaya mereka berbahasa melayu dengan baik."Haiya ini mcm susah maa,itu macam ibu ketam mau ajar anak dia mau jalan..dia cakap pun tarak betul.Takpalah janji boleh wang punya"Tauke Ah Chong berbisik dalam hati...Sekian,Terima Kasih.

Monday, January 4, 2010

keputusan projek "RM100 untuk 4 hari"

keputusan :

khamis (31 Dis 2009):
2.60+16.90+7.00=rm26.50

jumaat (1 Jan 2010):
4.20+6.50=rm10.70

sabtu (2 Jan 2010):
4.70+6.50+8.40+1.00=rm20.10

ahad (3 Jan 2010):
3.80+8.00+13.50=rm25.30

Total penggunaan wang : RM82.60 daripada RM100.
Baki yang tinggal : RM17.40

Kesimpulannya :

Alhamdullilah aku berjaya juga mencapai target walaupun menhadapi kesukaran untuk melawan nafsu-nafsi membeli aku..Malah berbaki RM 17.40 lagi.Tetapi seperti kata rakan2 ku...Mungkin kena kurangkan lagi perbelanjaan..Terima kasih atas pandangan anda semua.Disini memang aku memerlukan pandangan anda semua.InnsyaALLAH aku akan cuba kurangkan lagi perbelanjaan aku.Mungkin selepas ini aku kena belanja yang perlu sahaja.

Lihat aku.Melihat 'wang'